Регионален исторически музей Силистра
ул. „Г. С. Раковски” 24
тел. 086/820 388
  • Археологически музей

    Град Силистра е един от първите градове в България, в който се слага началото на музейното дело. Музеят е учреден на 18 ноември 1898 г., като училищна сбирка към Държавното педагогическо училище в града. През 1951 г. се поставя началото на музея като държавен институт. Той е обявен за професионален културен институт и преминава на
  • Макет на римска колесница

    През м. септември 2013 г. Регионален Исторически Музей Силистра, отдел Археология финализира успешно проекта„Съживяване на древния Дуросторум-Дръстър в Археологическия музей - Силистра”. Реализиран съвместно и финансиран от Американски научен център в София с щедрата подкрепа на Фондация Америка за Българияпрез 2012 - 2013 г. за срок от 12 месеца /01.09.2012 г. до 31.08.2013 г./
  • 1
  • 2

Национален архитектурно-археологически резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра”

Силистра е град с древно културно – историческо наследство, през който в продължение на две хиляди години минават десетки народи и цивилизации. Те оставят видими, често емблематични следи от своето присъствие. 
 
При археологически и исторически проучвания през последните десетилетия са изнесени на показ знакови паметници от различни цивилизации и епохи.
през 1971 година с акт на Министерския съвет голяма част на Силистра е обособена като “Национален археологически резерват Дуросторум – Дръстър – Силистра”.
Резерватът обхваща повече от 2/3 от съвременния град Силистра. Античният Дуросторум и средновековният Дръстър са били със световно значение и днес резерватът съдържа уникални реставрирани паметници от римската и средновековната българска епоха. В резервата са включени всички археологически разкопки в града, като най- голям интерес предизвикват тези в Дунавския парк. Там е открита патриаршеската базилика на патриарх Дамян (втората по големина базилика в страната - първата патриаршеска църква  в българската държава), както и част от колона на хан Омуртаг, което според изследователите доказва, че все още неоткритият “преславен дом на Дунава”, построен от него се намира именно в Силистра. 
 
 
Регионален исторически музей
ул. „Г. С. Раковски” №24
Силистра 7500
086/820 388
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Археологически музей
ул. „Симеон Велики” №74
Силистра 7500
086/ 822 075
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Етнографски музей
ул. „Отец Паисий”
Силистра 7500
086/ 831 142
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Bet atbet365 Bingo and win.