Регионален исторически музей Силистра
ул. „Г. С. Раковски” 24
тел. 086/820 388
  • Археологически музей

    Град Силистра е един от първите градове в България, в който се слага началото на музейното дело. Музеят е учреден на 18 ноември 1898 г., като училищна сбирка към Държавното педагогическо училище в града. През 1951 г. се поставя началото на музея като държавен институт. Той е обявен за професионален културен институт и преминава на
  • Макет на римска колесница

    През м. септември 2013 г. Регионален Исторически Музей Силистра, отдел Археология финализира успешно проекта„Съживяване на древния Дуросторум-Дръстър в Археологическия музей - Силистра”. Реализиран съвместно и финансиран от Американски научен център в София с щедрата подкрепа на Фондация Америка за Българияпрез 2012 - 2013 г. за срок от 12 месеца /01.09.2012 г. до 31.08.2013 г./
  • 1
  • 2

Дейности

РИМ- Силистра осъществява основните си дейности в няколко насоки - фондова, научноизследователска, експозиционна и образователно – възпитателна и популяризаторска. В момента функциите на РИМ-Силистра се разпростират в следните направления:
 
Археология – праистория, античност, средновековие заедно с нумизматика.
 
Етнография – материална и духовна култура, фолклор и художествени занаяти.
 
Възраждане – стопанско-икономически, политически и културен живот; църковна и просветна история, възрожденско изкуство през ХV – ХІХ в.
 
Нова и най-нова история – история на общественото, икономическото, политическото и културното развитие на региона от 1878 г. до наши дни.
 
Консервационно – реставраторско ателие – за консервация на камък и керамика.
 
Специализирана библиотека – трудове на известни чужди и български учени и изследователи, свързани с България и региона,  самостоятелни издания на РИМ – Силистра, сборник „Добруджа” - съвместно издание с РИМ-Добрич, цялостната документация от археологическите проучвания, проекти за предстоящи консервационни и реставрационни дейности, резултати от научни експедиции и др.
 
Фотолаборатория – създаване на нов фонд на събитията, проявите и личностите на днешното време; фото и видеодокументиране на фондовете на музея; участия в изложби и др.
 
В резултат на дългогодишната научноизследователска и събирателска дейност на музейните специалисти в основния фонд на РИМ – Силистра се съхраняват над 47 000 експоната от всички исторически периоди, голяма част от които са с изключително висока историческа и художествена стойност.
 
Регионален исторически музей
ул. „Г. С. Раковски” №24
Силистра 7500
086/820 388
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Археологически музей
ул. „Симеон Велики” №74
Силистра 7500
086/ 822 075
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Етнографски музей
ул. „Отец Паисий”
Силистра 7500
086/ 831 142
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Bet atbet365 Bingo and win.